Danmark och Holland ger nu alla patienter med SMA medicinsk behandling, men i Sverige dröjer fortfarande avtal för patienter över 18 år
Danmark och Holland har nyligen beslutat att ge full subvention för vuxna patienter med spinal muskelatrofi (SMA), vilket innebär att behandling nu erbjuds i 26 europeiska länder. I Sverige saknas dock fortfarande avtal för patienter över 18 år, vilket gör att dessa fortfarande står utan tillgång till livsviktig medicinsk vård.
Fördröjd behandling väcker frågor om jämlik vård i Sverige
Tidigare i år publicerade NT-rådet en rekommendation om att inte erbjuda patienter över 18 år behandling med godkända SMA-läkemedel. Beslutet, som kom efter en 720 dagar lång förhandling, har mött stark kritik från både patienter och vårdgivare. Sverige avviker därmed från majoriteten av jämförbara länder i Europa, där både vuxna och barn med SMA erbjuds behandling.
Roche, en av tillverkarna av SMA-läkemedel, fortsätter att arbeta intensivt för att säkerställa att alla patienter får tillgång till den behandling de behöver och förtjänar. Trots NT-rådets negativa rekommendation har Roche redan skickat in en ny subventionsansökan till TLV och ett beslut väntas komma i oktober.
- Roche beklagar djupt att en överenskommelse ännu inte har kunnat nås i Sverige. Vi har erbjudit svenska myndigheter ett pris som är jämförbart med, eller lägre än, det som accepterats i andra europeiska länder där avtal har ingåtts. Det är en oroande utveckling att Sverige nu riskerar att hamna efter i tillgången till behandlingar för sällsynta sjukdomar. Roche är fortsatt helhjärtat engagerade i att säkerställa att alla patienter får den behandling de behöver och har rätt till. För patienternas skull hoppas vi att Sverige snart följer Danmarks exempel och ger full subvention till vuxna SMA-patienter, säger Charlie Grafström, Market Access-direktör på Roche.
WAIT-rapporten belyser Sveriges eftersläpning
Den senaste WAIT-rapporten från den euroepiska branschorganisationen EFPIA visar att hälften av alla läkemedel som godkändes i Europa under 2019-2022 inte är tillgängliga för svenska patienter. En särskilt oroande del av rapporten är att endast var femte läkemedel mot sällsynta sjukdomar utanför cancerområdet når fram till svenska patienter.
Roche fortsätter att arbeta för att säkerställa att alla patienter med SMA får tillgång till den behandling de behöver och förtjänar. Vi hoppas att Sverige snart kommer att följa Danmarks exempel och erbjuda full subvention till vuxna SMA-patienter.
Mer information
Länk till vår nyhet "TLV begär jämförelse av Evrysdi▼ mot ingen behandling för SMA-patienter som redan behandlas" (2024-06-18)
Länk till vårt pressmeddelande “24 europeiska länder erbjuder SMA-patienter behandling oavsett ålder – men ännu inget avtal i Sverige om behandling av vuxna” (2024-04-05).
M-SE-00001247 september 2024